7 μαλακά κοράλλια reasons we start with soft corals :

7 λόγοι που αγαπώ τα μαλακά κοράλλια:

112 views
28 mins read
Start
112 views
28 mins read

Η ομορφιά και η κίνηση που δίνουν τα μαλακά κοράλλια σε ένα ενυδρείο, ασχέτως μεγέθους, είναι μοναδική στο χόμπι μας .

Ομορφιά χρώμα

Για πολλά χρόνια τα μαλακά κοράλλια είχαν περιορισμένη ποικιλία σε χρώματα. Αυτό πια έχει ξεπεραστεί πλήρως στην κατηγορία των πολυπ και των μανιταριών, και έχει εμπλουτιστεί κάπως στα υπόλοιπα μαλακά. Τα πολυπ και τα μανιτάρια έχουν ξεπεράσει σε ποικιλία χρωμάτων, συνδυασμών και σχηματισμών όλα τα σκληρά sps κοράλλια, και ανταγωνίζονται ακόμα και τα πιο ακριβοπληρωμένα lps.

Ομορφιά κίνηση

Φυσικά η κίνηση που προσφέρουν στο ενυδρείο μας είναι σχεδόν μοναδική, με μόνο κάποιες euphilia να μπορούν να πλησιάζουν.

Ομορφιά μέγεθος

Όσοι είχαν την τύχη να έχουν κάνει καταδύσεις σε τροπικούς υφάλους έχουν δει πραγματικά την ομορφιά που μπορεί να έχουν μεγάλες αποικίες κοραλλιών. Λίγα ενυδρεία έχουν μεγάλα κοράλλια, πάνω από 30 εκατοστά, και ακόμα λιγότερα μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα μεγέθη για πολλά χρόνια.

Τα μαλακά κοράλλια εξειδικεύονται στην ανάπτυξη και τα μεγάλα μεγέθη. Μπορείς σήμερα να αγοράσεις κάτι με 30-50€ και σε 12 μήνες να είναι world class aquarium coral.

 

Ευκολία

Πολύ συχνά είναι σημαντικό για την επιβίωση των ζωντανών μας να είναι εύκολα στην διαχείρηση και επίωσή τους.

Ευκολία αρχάριου

Ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του χόμπι των ενυδρείων υφάλων είναι η πολυπλοκότητα του στησίματος και η θνησιμότητα των οργανισμών του.

Τα μαλακά κοράλλια, το 80%τους, αντέχουν πολλά, πάρα πολλά. Αντέχουν να τα παραταΐζεις, αλλά και να μην τα ταΐζεις αρκετά. Αντέχουν πτώσεις θερμοκρασίας, και κάποιες αυξήσεις, αντέχουν να αλλάζεις νερό από τη θάλασσα, ή και να μην αλλάζεις νερό. Γενικά αντέχουν!
Αυτό μπορεί να κάνει νέους χομπίστες να μην απογοητεύονται από το χόμπι, και να γίνονται πραγματικοί ερασιτέχνες, εραστές της τέχνης!

Ευκολία έμπειρου

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Το κόστος του ενυδρείου “τούμπανο” μειώνεται από την μη χρήση (ή την ελάχιστη χρήση) zeovit, calc reactors, a-b+ dosing, balling, αλλαγές νερού και φυσικά από τον πολύ χαμηλότερο φωτισμό.

Ανάπτυξη χόμπι

Εδώ είναι που η λατρεία μου για τα μαλακά κοράλλια απογειώνεται! Η ευκολία μπου μπορείς να φραγκαρεις και να ανταλλάξεις κοράλλια είναι εξαιρετική! Αν μπορείς να πολλαπλασιάσεις discosoma μανιτάρια, μπορείς να τα ανταλλάξεις με κυριολεκτικά εκατοντάδες morphs! Το ίδιο για κάθε είδος μανιταριού και πολυπ. Και αν δεν μπορείς να πολλαπλασιασεις Ξένια ή green star polyp…. μπορεί να ξέχασες να βάλεις νερό στο ενυδρείο σου;

Οικολογία

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο υπεύθυνα. Τα μαλακά κοράλλια, ακόμα και όταν τα αφαιρούμε από τον ύφαλο, ούτε μειώνουμε το μέγεθος του υφάλου, ούτε την βιοποικιλότητα. Αλλά η εύκολη αναπαραγωγή τους στα οικιακά ενυδρεία αρχαρίων μειώνει πολύ την ανάγκη της αλίευσης τους .

Για μένα το μαλακό ενυδρείο δεν είναι ενδιάμεσος σταθμός, είναι τελικός στόχος. Είναι ομορφιά από κάθε πλευρά, είναι μοίρασμα με τους συνχομπίστες μου, είναι οικολογική προσέγγιση, είναι και ευκολία! Μπορώ να φανταστώ λίγες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να αφιερώσω στο μαλακό ενυδρείο μου περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται ένας σκύλος, ή ένας μικρός κήπος.

Υστερόγραφο:

Σε αυτό το σημείο να πω ότι καταλαβαίνω και σέβομαι την ανάγκη πολλών να αυξάνουν συνεχώς την δυσκολία των πραγμάτων που κάνουν στο χόμπι. Και εγώ έτσι είμαι – έως ένα σημείο.

Θα ετοιμάσω, εκτός από το κεντρικό ενυδρείο με το σαμπ του, την φραγκιέρα μου, ένα refugium, 1-2 qt, πιθανά auto WC, και θα γράφω για κάθε εμπειρία μου -πιθανά να κάνω και βιντεάκια. Θα κοιτάξω να κάνω αναπαραγωγή και ψαριών -ίσως και γαρίδας.
Επίσης ετοιμάζω ένα θεματικό ενυδρείο με επικέντρωση στην διαρρύθμιση χρωμάτων και μια μικρή ιστορία γύρω από αυτό. Για όλα αυτά συστρατεύω την καλή μου φίλη Ρένα που είναι βραβευμένη αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων, και έναν από τους καλύτερους φωτογράφους που έχω συναντήσει τον Marq

Δεν βάλω ακροπόρες και Non Photosythetic Corals, τανγκ αν δεν είναι zebrasoma ή ψάρια που θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα να πεθάνουν -βλέπε τον αγαπημένο μου ναυαρχο chelmon rostratus… και αφού θέλω οπωσδήποτε τον Μίδα, δεν θα μπορέσω να βάλω τον Xiphasia setifer που γουστάρω πολύ κτλ.

όλα αυτά και δεν είναι εύκολα και δεν είναι η πεπατημένη. Αλλά πως να το κάνουμε… δεν μου αρέσουν οι ακοραπόρες ρε αδελφέ!

Αρχικά το ανέβασα στο Humble Fish (που το ανανγώρισαν με πρωτοσέλιδη αναφορά! -English).

soft coral

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

How to Aquascape a Reef Tank | 1st planner’s dream!

Next Story

Reef Safer Ideology – Better get 1!

Latest from Editorial

Reef Safer Ideology – Better get 1!

ContentsΗ ομορφιά και η κίνηση που δίνουν τα μαλακά κοράλλια σε ένα ενυδρείο, ασχέτως μεγέθους, είναι